Wat is uw werkelijke internet snelheid?

Heeft u al eens uw internetsnelheid getest? U heeft een abbonnement afgesloten en gaat er meestal van uit dat de snelheden ook daatwerkelijk zijn zoals aangegeven door uw provider.

Daar betaald u ook na.!!!

Toch is het verstandig om dit eens na te meten. Hierbij is uiteraard uw downloadsnelheid zeer belangrijk.

Neem hiervoor het programma van speedtest.net.

Dit geeft een duidelijk beeld van uw internet snelheid en door ook via andere apparaten de test te gaan doen een goed overzicht van uw thuissituatie. Hierbij dien ik wel op te merken dat een bekabelde aansluiting altijd een hogere waarde geeft dan draadloos.

Heeft u te weinig Mbps dan zal het de moeite waard zijn om eerst uw aansluitingen te controleren waar uw signaal binnen komt. Het modem van de provider. Daarna uw overige aansluitingen naar b.v. de Wifi-router.

Probeer ook eens bekabeld door tijdelijk een ethernet kabel vanaf uw computer naar de router te leggen. Wat is dan het verschil.

Het zijn allemaal "tools" om een indruk te krijgen van uw snelheid. De snelheid die zo belangrijk is voor het streamen.

 

Internet en Wifi

De Android Stick of Tv Box leent zich uitermate voor het "streamen" van films, muziek of sport.

Dit streamen heeft echter wel een stabiele internet of wifi verbinding nodig.

Hebben we dan glasvezel nodig? Nee, met de huidige signaal overdracht die de kabel kan doorvoeren hebben we voldoende snelheid voor het streamen. De glasvezel zal wel de toekomst hebben daar we steeds meer willen doen met internet maar de kabel is nog snel genoeg.

Er worden in de meeste gevallen drie abonnementen aangeboden.

Hieronder een paar voorbeelden van kabel snelheden van de grootste aanbieders. Letwel dit is een moment opname!!

 • ZIGGO 30, 90 en 180 Mbps.
 • UPC 50, 120 en 200 Mbps.

Zetten we daar de glasvezel tegenover dan komen deze hoger uit.

 • CAIWAY 100, 200 en 400 Mbps

Wifi of thuisnetwerk

Niet alleen het internet is belangrijk. Ook het thuisnetwerk speelt een grote rol. Bijna iedereen heeft een thuisnetwerk voor de PC, tablet of telefoon. Als daar ook nog eens het streamen bijkomt dan worden er wel hogere eisen gesteld aan het (draadloze)netwerk.

Onze Router moeten we dan eens goed onder de loep nemen. Belangrijk is niet allen zijn draadloze en vaste snelheid. Ook het bereik (antenne) speelt een belangrijke rol. Zo zijn er routers met b.v. drie antennes die een groot deel van de woning bestrijken.

De huidige routers, B/G/N, met een minimum van b.v. 300Mbps draadloos en 1Gbps per vaste aansluiting, zijn reeds goed betaalbaar en voldoende voor het streamen. Echter hier zit wel een maar aan. Routers die met verschillende frequenties 2.4 en 5Ghz (Dual Band) simultaan kunnen "kletsen" met de apparatuur in huis hebben een betere streaming capaciteit op de 5Ghz band. Deze routers worden wel steeds meer gebruikt waar met name de intensiteit van thuisgebruikers hoog ligt. Nadeel is dat de 5Ghz band een kleiner bereik heeft. Muren dempen enorm.

Mobieltjes, tablets en pc's die op de 2.4Ghz band zitten te kletsen hebben geen invloed op de 5Ghz band bij een router die simultaan op beide frequenties kan kletsen met randapparatuur.

In de grafiek hieronder zien we b.v. bij een N Router met 40 Mhz bandbreedte snelheden die tussen de 15-150mbps kunnen liggen. Prima dus voor het streamen maar gaan er meerdere mensen tegelijkertijd op internet you tube filmpjes afspelen dan kan dit ten koste gaan van snelheid en dus kwaliteit.

De thuissituatie is dus wel belangrijk om genoeg capaciteit voor het streamen over te houden.

Belangrijk gegeven is de kwaliteit van de videostream. Een videostream van 720p heeft voldoende aan b.v. 20 Mbps. Bij een 1080p stream wordt dit al gauw het dubbele.

Routersnelheden en Protocollen

Hieronder een voorbeeld van de verschillende snelheden van het wifi protocol. Bron Wikipedia.

802.11
Protocol

Uitgebracht

Freq.
(GHz)

Bandbreedte
(MHz)

Data rate per stream
(Mbit/s)

Binnenshuis
m

Buitenshuis
m

Juni 1997

2,4

20

1, 2

20

100

a

September 1999

5

20

6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54

35

120

3,7

--

5000

b

September 1999

2,4

20

5.5, 11

38

140

g

Juni 2003

2,4

20

6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54

38

140

n

Oktober 2009

2,4/5

20

7.2, 14.4, 21.7, 28.9, 43.3, 57.8, 65, 72.2

70

250

40

15, 30, 45, 60, 90, 120, 135, 150

70

250

ac

December 2013

5

20

tot 86,7

   

40

tot 200

   

80

tot 433,3

   

160

tot 866,7

   

 

Uit deze tabel valt direct op dat de bandbreedte een boost geeft voor je verbinding voor het b.v. het 802.11n protocol. Technisch gezien worden dan twee 20Mhz kanalen samengevoegd. Er kan dus veel meer data verzonden worden.

De meeste telefoons, tablets en PC's werken nog gewoon op de 2.4Ghz band. Willen we het streamen onafhankelijk maken hiervan dan moeten we op de 5 Ghz band gaan zitten met streamen. Helaas zijn de meeste sticks(android apparaten) nog gewoon uitgelegd voor de 2.4Ghz band.

Voor meer informatie verwijs ik naar andere websites die hier veel dieper op ingaan.

Kijk b.v. op:

of google op draadloos internet. Hele topics zijn hierover geschreven.

Tips voor het verbeteren van het wifi signaal

TIPS OM HET WIFI SIGNAAL TE VERBETEREN

 • Zoek een vrije plek voor de Wifi router. Liefst niet in de meterkast maar in de open ruimte. Meestal is dit echter niet mogelijk. Plaats dan de router zo ver mogelijk van electronica of andere storende elementen(spaarlampen). Heeft de router meerdere antennes spreid deze dan.

 • De Wifi router ondervind veel demping van beton. Meestal zit hier ook bewapening in, metaal, die het signaal verstoren. Metaal zorgt voor afscherming waar het signaal moeilijk doorheen gaat. (Kooi van Faraday)

 • Gebruik het liefst het snelste Protocol van de Wifi router. De 802.11n is snel genoeg voor streamen van films en dergelijke. Echter alle andere apparatuur moet ook geschikt zijn voor dit snelle protocol, Kijk dit dus wel na.(telefoons en tablets) maar ook de PC.!! Gebruik anders de B/G/N mix. De router moet dan wel simultaan kunnen werken.
 • Kies voor de beveiliging bij de snelle n routers voor WPA2 met AES. WPA of WEP met TKIP beveiliging zorgen voor bandbreedte reductie. 

 • Kies een vrij kanaal op de wifi router. De router kan ingesteld worden tussen kanaal 1 en 13. Heeft u buren die namelijk hetzelfde kanaal gebruiken dan zal dit ten nadel komen van de snelheid. Installeer hiervoor een app (wifi manager) op de TV Box en alle wifi netwerken in de buurt worden getoond. Standaard is deze app ook aanwezig. Voor het instellen van het kanaal moet er wel een verbinding met de router tot stand gebracht worden. Hiervoor zijn de inloggegevens nodig van de router. Meestal 192.168.1.1 en daarna met aanmelding Admin en wachtwoord. Kijk hiervoor in de handleiding van de router.

 • De Bandbreedte kan het best op "auto" of als dit niet kan op 40Mhz staan. Voor streamen is dit het beste. Staat de bandbreedte op auto dan kiest de router bij welke bandbreedte de beste resultaten(snelheden) gehaald worden.(20 of 40Mhz).
 • Kijk ook in het menu van de router of het zendsignaal op maximaal staat. Meestal staat deze standaard op economisch of zuinig.
 • Zie ook: www.wifi-masters.nl/interferentie/
 • Wifi Analyzer voor de 2.4Ghz Freq.band.

  Belangrijk om een vrij kanaal te kiezen. Er zijn 13 kanalen beschikbaar. Niet veel dus.
  Het valt gelijk op dat er drie vrije niet overlapende kanalen zijn voor de 2.4Ghz band.
  t.w. 1, 6 en 11.

 • Wifi Protocollen

  Verschillende protocollen die downwards compatible zijn.

 • Wifi gevoeligheid voor de omgeving

  Plaats de Draadloze router zo dat deze vrij in de ruimte kan zenden. Beton, muren en metaal zijn een natuurlijke vijand. Gewapend beton al helemaal.