Streamen d.m.v. Dlna en UPnP

Omdat zowel de Android Stick als TVBox DLNA en UPnP ondersteund is het mogelijk om via tablet of mobiel deze functie te gebruiken. Hiervoor moet wel eerst een app worden geïnstallerd voor op je android tablet of mobiel.

Dlna staat voor Digital Living Network Alliance en UPnP staat voor Universal Plug and Play.

Dlna maakt het mogelijk dat diverse merk onafhankelijke elektronische apparaten met elkaar kunnen praten. Lees bestanden delen. UPnP is de techniek die erachter zit. Veelal is dit geheel geautomatiseerd.

Hieronder zal ik een paar apps laten zien en waaruit blijkt dat het zeer eenvoudig is bestanden te delen via de Android Stick op de tv.

Voor streaming via UPnP in het huisnetwerk zal wel de router hiervoor op Enable moeten staan. Dit instellen is per router verschillend.

Er zijn diverse topics over Dlna en UPnP geschreven dat het niet geheel veilig zou zijn daar apparatuur eenvoudig via een UPnP netwerk zich kan aanmelden en kan communiceren via de router met andere apparaten. Hierop heb ik nog geen antwoord. Ik zal t.z.t. dit verder uitwerken maar voor nu wordt dit buiten de uitleg gehouden.!!!!!

Werking APPS Dlna en UPnP

Alle apps werken op het zelfde principe om bestanden van het ene apparaat naar het andere te "zenden".

De apps zijn qua interface verschillend. Voor iedereen wat wils dus.

Instelling is kinderlijk eenvoudig. Start de App op vanaf tablet of mobiel. Kies voor de weergave, lees client, renderer of player, voor de android stick of TvBox. De Stick of TvBox wordt meestal weergegeven als "eHomeMediaCenter" maar als XBMC of Kodi aan staat wordt deze naam weergegeven.

Vervolgens kies het item waarvan de weergave getoond dient te worden, lees Server of library. Dit item kan op de mobiel of tablet staan maar ook via het netwerk of in de cloud bij b.v. AirWire.

De ene app kan weer iets meer dan de andere.

Gewoon uitproberen en u zult zien dat dit echt super eenvoudig is.

Aanbevolen Dlna/UPnP app

BubbleUPnP/Dlna is een veel gebruikte applicatie voor het streamen van bestanden die zich op andere UPnP ondersteunde apparaten bevinden.

Andere eenvoudige apps staan hieronder vermeld.

 • AirPinCast

  Simpele interface.

  Kies uit storage of netwerk voor het te tonen bestand.
  Bovenin menu kies voor de android Stick of TvBox.

 • GinkgoDlna

  Simpele interface.

  Kies uit library voor het te tonen bestand.
  kies onder Playing voor de android stick of TvBox.

 • AirWire

  Veelzijdig:

  Server functie
  Cloud functie als:
  Google Drive
  Onedrive
  Dropbox